Een trouwe kameraad van de tabakslobby

Toen ik vanmorgen hoorde hoe minister Schippers op Radio 1 werd weggezet als een ’trouwe kameraad van de tabakslobby’ was mijn aandacht even zoek. Hoe het nieuwsbericht verder ging heb ik later moeten nalezen, want mijn verbeelding sloeg op hol.

Een trouwe kameraad?  Dat is iemand waar je mee gaat slootjespringen, of belletje trekken. Of voetballen: dat zal het zijn. Edith Schippers en de tabakslobby spelen al jarenlang voetbal in een veteranenteam, en vertellen elkaar na afloop van de wedstrijd sterke verhalen. Daarbij voert Edith altijd het hoogste woord, zeker na het nuttigen van de nodige biertjes. Gelukkig zijn de leden van de tabakslobby beurtelings de BOB, zodat onze minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zich lekker kan laten gaan na een drukke week in de Haagse politiek. Het zijn trouwe kameraden, door dik en dun.

Gaat één van de leden van de tabakslobby trouwen? Dan kunnen ze rekenen op Edith: zij is de gedroomde ceremoniemeester, en geeft ontroerende speeches weg. Maar ook als het eens tegenzit in de relationele sfeer staat ze voor ze klaar. Elk jaar gaan ze in oktober een weekendje naar de Ardennen, om daar met elkaar te vissen en te kanoën, Edith en haar tabakslobby.

Het stoplicht springt op groen en ik geef gas. De nieuwslezer is klaar met het bericht over minister Schippers en stapt over op de verkeersinformatie. Ik heb gemist wat er is verteld over de minister, maar weet zeker dat ik nooit meer haar naam kan horen zonder haar voor me te zien in een rokerige voetbalkantine, samen met haar tabakslobby.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.