Schubert en de Smurfen

Kasteel Gargamel uit De Smurfen

Terwijl ik dit schrijf zit ik te luisteren naar de 8e symfonie van Schubert, ook wel bekend als Die Unvollendete. Deze muziek is voor mij onlosmakelijk verbonden aan de de Smurfen, of preciezer: aan Gargamel. En ook aan Rimski-Korsakov’s Sheherazade. Dat behoeft enige uitleg.

De tekenfilmserie ‘De Smurfen’ gebruikte namelijk ooit – naast het jolige openingsdeuntje – heel veel klassieke fragmenten als herkenningstunes voor de verschillende karakters uit de serie. Tchaikovski’s Romeo en Julia voor de Smurfin is daar een mooi voorbeeld van, en als je even googelt kun je vast nog wel meer vinden. Ik ga dat nu even niet doen omdat ik zit te schrijven.

Het thema van Gargamel

Met de tune van de slechterik Gargamel is echter iets vreemds aan de hand. In de serie komt-ie altijd voor met hetzelfde beeld: het huisje van de boze tovenaar. Er klinkt een spannend en heftig strijkersthema, dat overgaat in een wat rustiger tapijtje met een hobosolo als Gargamel (en zijn kat Azraël) in beeld verschijnen. Mooie muziek, die mij als kind al enorm aansprak.

Toen ik járen later voor het eerst de Sheherazade van Rimski-Korsakov hoorde, veerde ik ineens op: dit stuk kende ik! Het heftige strijkersthema klonk keer op keer, maar het tapijtje met de hobosolo bleef uit. Geduldig wachtte ik af, maar tevergeefs. Het orkest sloot het stuk af zonder het Gargamel-thema ook maar één keer echt af te maken.

Verbijsterd

Een jaar later diende het raadsel zich weer aan, maar dan in omgekeerde vorm. Ik viel als fagottist in bij een orkest dat Schuberts Unvollendete speelde. Muziek die ik niet kende, en – eerlijk gezegd – ook niet had voorbereid. Groot was mijn verbazing dan ook toen al zo’n 16 maten in de intro een hobo voor me ineens de solo uit (het vervolg van) Gargamels thema begon te spelen. Verbijsterd was ik: het waren dus gewoon twee verschillende stukken, die door de makers van de serie aan elkaar vast waren gelijmd!

Inmiddels ben ik er wel aan gewend, maar toch kan ik nog steeds niet naar het thema uit Sheherazade luisteren zonder het tapijtje + hobosolo van Schubert in mijn hoofd te horen.

Strijkersthema

Tapijtje + hobosolo

7 gedachten over “Schubert en de Smurfen”

  1. ja ik zit ook al een tijdje te zoeken naar nog 2 fragmenten die ik ook een keer ergens op een klassieke cd heb gehoord. Ik denk verrek dat zit in de smurfen. Ik ben er nog niet uit. Leuk deze info. Bedankt

  2. Bedankt voor je post! Eindelijk antwoord op de vraag waarom ik bij het horen van Schuberts Unvollendete altijd aan de Smurfen moet denken 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.