Last van writer’s block? Ga fotograferen!

Al jarenlang maak ik aan de lopende band foto’s met m’n mobieltje. Zonsondergangen, zonsopgangen, rare auto’s, mooie gebouwen, grote bomen, boodschappenkarretjes en stoeptegels: niets is veilig voor mij en m’n telefoon. Omdat ik vond dat ik dat fotograferen best leuk deed, leek het me wel eens tijd worden voor een ‘echt’ fototoestel. Dat had ik beter niet kunnen doen.

Ouwe lul

Je mobieltje heb je altijd bij je. Een fototoestel is een ding dat je bewust mee moet nemen als je van huis gaat. Maar hoe? In een speciale  opbergtas natuurlijk, met een handig draagriempje. Zo kan ‘ie als een soort schoudertasje overal mee naartoe en zie je er meteen uit als een toerist of – zo vertrouwde iemand mij toe – een ouwe lul. Erger nog: een ouwe lul op vakantie. De opbergtas verstop ik daarom in een gewone schoudertas, die op straat heel duidelijk een ik-woon-hier-en-ben-beslist-geen-toerist-statement maakt.

Heel spontaan

Wat ga je dan fotograferen? Daar was ik nog niet helemaal uit, dus besloot ik om op een vrije dag maar eens door de stad te gaan wandelen om foto’s te maken. Daar liep ik: een toerist in eigen stad op zoek naar mooie plaatjes die niet al 86.000 keer door stadgenoten waren vastgelegd. Het complete ansichtkaartrepertoire zou ik zo kunnen schieten, maar ik kon niets moois of bijzonders vinden dat mijn aandacht trok. En als ik iets vond, dan stond er een lelijke lantarenpaal voor. Of een hinderlijk electriciteitshuisje. Woest keerde ik huiswaarts met één foto van een boot op m’n geheugenkaart van 16GB.

Maar

Inmiddels heb ik al diverse vruchteloze foto-wandelingen achter m’n kiezen. Waar ik ook naartoe ga, mooie uitzichten verdwijnen als sneeuw voor de zon, oude gebouwen worden snel aan het oog onttrokken door groen zeil en bestuurders van karakteristieke oude auto’s zoeken snel een heenkomen buiten het bereik van mijn camera, alsof hun leven ervan afhangt. Ondertussen heb ik met deze nieuwe frustratie wel mooi de writer’s block voor mijn blog doorbroken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.