Dag van de Radijs: een doorslaand succes?

Bosje radijs ligt in de goot

Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een dag, week of maand voor. Zo heb je de Nationale Poepdag, de Darmweek en zelfs de Maand van de Masturbatie. In 2012 besloot ik om aan deze eindeloze lijst nóg iets toe te voegen: de Dag van de Radijs.

Laat ik even vooropstellen dat ik natuurlijk heel goed snap dat heel veel van die dagen, maanden en kwartalen een ontzettend mooi, goed en prijzenswaardig doel hebben. Het voordeel van zo’n vaste dag is dat je er elk jaar weer aandacht aan kunt besteden, zonder dat er iets nieuws of bijzonders te melden is over je onderwerp. Kijk bijvoorbeeld eens naar de (driejaarlijkse) Dag van de Aanvoegende Wijs. Omdat ik het een interessant mechanisme vind, koos ik een onbenullig object uit voor mijn dag: de radijs. Met een ferme tweet slingerde ik mijn nieuwe Dag de wereld in:

Met zo’n willekeurig gekozen onderwerp kon ik toch niet echt iemand tegen de schenen schoppen, dacht ik. De radijs is een sympathiek klein knolletje waar niemand echt een uitgesproken mening over heeft. Toch meldde zich gelijk al iemand die toch vraagtekens zette bij mijn mededeling:

Natuurlijk heb ik de Dag van de Radijs aangemeld bij een website die bijhoudt welke themadagen, -weken en maanden er allemaal zijn: Fijne Dag Van heet ‘ie. De Dag van de Radijs had blijkbaar nog niet genoeg impact om te worden opgenomen in de lijst met officiële Dagen. Heel gek is dat natuurlijk niet:

Er gingen twee saaie jaren voorbij, zeker als je het vanuit radijstechnisch perspectief bekijkt. De Dag van de Radijs ging in 2013 redelijk ongemerkt voorbij, maar het jaar daarop voltrok zich een kleine ramp. Ik kwam er pas drie dagen (!) ná 22 mei achter dat ik de Dag van de Radijs compleet vergeten was! Voor straf heb ik die avond bleekselderij gegeten.

Nadat 2015 en 2016 eigenlijk ook weer twee waardeloze edities waren gebleken besloot ik om het in 2017 anders aan te pakken. Gewapend met een bosje radijs trok ik erop uit om op de Dag van de Radijs verschillende radijstips met de mensen te delen, voorzien van aansprekend beeldmateriaal:

Boos en verdrietig

Het voorlopige beperkte hoogtepunt in de historie van de Dag van de Radijs: ik werd aan het einde van de dag gebeld door de redacteur van een radioprogramma van NPO2, die wilde weten of de dag nou écht bestond of niet. Nadat ik mijn verhaal uit de doeken had gedaan heb ik er niets meer over vernomen. Vreemd, want dit had natuurlijk een prachtig item geweest, dat ongetwijfeld de dag erna ook nog Hart van Nederland had gehaald. Ik heb nog de hele avond vertwijfeld rondgelopen met een bos radijs in mijn jaszak, voor het geval ik nog een onverwacht tv-interview zou moeten doen. Toen dat óók al niet gebeurde heb ik boos en verdrietig mijn radijsjes in de trein laten liggen.

1 gedachte over “Dag van de Radijs: een doorslaand succes?”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.