Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een dag, week of maand voor. Zo heb je de Nationale Poepdag, de Darmweek en zelfs de Maand van de Masturbatie. In 2012 besloot ik om aan deze eindeloze lijst nóg iets toe te voegen: de Dag van de Radijs.
Laat ik even vooropstellen dat ik natuurlijk heel goed snap dat heel veel van die dagen, maanden en kwartalen een ontzettend mooi, goed en prijzenswaardig doel hebben. Het voordeel van zo’n vaste dag is dat je er elk jaar weer aandacht aan kunt besteden, zonder dat er iets nieuws of bijzonders te melden is over je onderwerp. Kijk bijvoorbeeld eens naar de (driejaarlijkse) Dag van de Aanvoegende Wijs. Omdat ik het een interessant mechanisme vind, koos ik een onbenullig object uit voor mijn dag: de radijs. Met een ferme tweet slingerde ik mijn nieuwe Dag de wereld in:
Zojuist besluit genomen: morgen is het de Dag van de Radijs. Dat heeft deze miskende groente mijns inziens wel verdiend. #radijs
— Pieter ️ (@pgteekens) 21 mei 2012
Met zo’n willekeurig gekozen onderwerp kon ik toch niet echt iemand tegen de schenen schoppen, dacht ik. De radijs is een sympathiek klein knolletje waar niemand echt een uitgesproken mening over heeft. Toch meldde zich gelijk al iemand die toch vraagtekens zette bij mijn mededeling:
@pgteekens Jemig de pemig! Heb je een radijsfixatie?
— Lot Oostveen (@LotNote) May 21, 2012
Natuurlijk heb ik de Dag van de Radijs aangemeld bij een website die bijhoudt welke themadagen, -weken en maanden er allemaal zijn: Fijne Dag Van heet ‘ie. De Dag van de Radijs had blijkbaar nog niet genoeg impact om te worden opgenomen in de lijst met officiële Dagen. Heel gek is dat natuurlijk niet:
@pgteekens En ach, waarom een Dag van de Radijs als er toch ook al een Dag van de #Komkommer is? http://t.co/Y6E635qm
— Fijne Dag van… (@FijneDagVan) May 23, 2012
Er gingen twee saaie jaren voorbij, zeker als je het vanuit radijstechnisch perspectief bekijkt. De Dag van de Radijs ging in 2013 redelijk ongemerkt voorbij, maar het jaar daarop voltrok zich een kleine ramp. Ik kwam er pas drie dagen (!) ná 22 mei achter dat ik de Dag van de Radijs compleet vergeten was! Voor straf heb ik die avond bleekselderij gegeten.
Had iemand met niet even kunnen wijzen op het feit dat ik afgelopen donderdag de #dagvanderadijs ben vergeten?
— Pieter ?️? (@pgteekens) May 26, 2014
Nadat 2015 en 2016 eigenlijk ook weer twee waardeloze edities waren gebleken besloot ik om het in 2017 anders aan te pakken. Gewapend met een bosje radijs trok ik erop uit om op de Dag van de Radijs verschillende radijstips met de mensen te delen, voorzien van aansprekend beeldmateriaal:
Een misverstand: radijs wordt vaak ten onrechte gezien als delicatesse die alleen voor puissant rijke mensen is weggelegd. #dagvanderadijs pic.twitter.com/ooi1Me6D5C
— Pieter ?️? (@pgteekens) May 22, 2017
De radijs is een echte allemansvriend. Hier ligt hij bijvoorbeeld gezellig zonder enig probleem tussen de sinaasappels. #dagvanderadijs pic.twitter.com/gsaxcoghp8
— Pieter ?️? (@pgteekens) May 22, 2017
Altijd maar weer die tulpen en lelies! Doe eens origineel en zet een vaas met radijsjes in huis. Súpergezellig! #tip #dagvanderadijs pic.twitter.com/rP4ToMh8H1
— Pieter ?️? (@pgteekens) May 22, 2017
Boos en verdrietig
Het voorlopige beperkte hoogtepunt in de historie van de Dag van de Radijs: ik werd aan het einde van de dag gebeld door de redacteur van een radioprogramma van NPO2, die wilde weten of de dag nou écht bestond of niet. Nadat ik mijn verhaal uit de doeken had gedaan heb ik er niets meer over vernomen. Vreemd, want dit had natuurlijk een prachtig item geweest, dat ongetwijfeld de dag erna ook nog Hart van Nederland had gehaald. Ik heb nog de hele avond vertwijfeld rondgelopen met een bos radijs in mijn jaszak, voor het geval ik nog een onverwacht tv-interview zou moeten doen. Toen dat óók al niet gebeurde heb ik boos en verdrietig mijn radijsjes in de trein laten liggen.
Weer een geweldig verhaal!!!!